Как правилно да изберем подарък за деца

Противно на това, което си мислите, изборът на подарък за дете не е толкова лесна задача. Желанието ни в такъв случай обикновено е предмета, който подаряваме да достави радост, като същевременно е полезен за развитието на детето. И така, какво да подарим?

Подаръци за деца на възраст до 1 до 5 г.

Децата в невръстна възраст се радват на всичко ярко и нещо, което издава звук. Много подходящи са всякакви дрънкалки, музикални инструменти и книжки с пъстри картинки. Може да изберете също кубчета със звънчета. Мъниците до година са привлечени от „строителството“ и всяка подобна играчка за дълго ще привлече вниманието, а на възрастните ще предостави няколко свободни минути.

Децата на възраст от 1 до 1.5 г. се интересуват от абсолютно всичко. Те вече разбират как се използват различните играчки и са наясно с това, че куклите се преобличат, а колите се бутат и могат да се съревновават.

На възраст от 1,5 до 5 г. децата са увлечени от конструкторите. Изграждането на домове, както и фигурките на животни, колички и хора им доставя голямо удоволствие. На пазара може да откриете голямо разнообразие от подобни играчки на скъпи и реномирани марки, като и не толкова популярни. Съществуват и набори с герои и сюжети от любими детски анимационни филми.

Имайте предвид, че всяко дете е творец. Ако откриете у детето интерес към рисуване може да изберете нещо сред морето от предлагани арт комплекти и материали.

Подаръци за деца от 5 до 8 г. възраст

С избор на подарък за дете в тази възраст трябва да бъдете внимателни, тъй като поднасяне на неочакван сюрприз може да предизвика обида. Добре е да се ориентирате от неговите интереси и сфери на дейност. Момичета, които посещават курс по танци може да се очароват от принадлежности за танци, а момче – състезател в местния футболен отбор вероятно ще се зарадва на нов спортен екип.

Подаръци за тинейджъри

Да се направи подарък, който ще се посрещне с въодушевление и радост на тинейджър е сложно. Защо не го попитате направо какво желае да получи?

Много вероятно е в отговор на подобен въпрос подрастващата дама да пожелае дреха от популярна марка, която е видяла в списание или има нейна приятелка.  Младежът пък може да поиска нов смартфон, игра или друга електронна джаджа.

Важна тема при избор на подарък за дете е безопасността на играчката, която подарявате. Това може да бъде лесно, ако съблюдавате някои правила.

Как да изберем безопасен и полезен подарък?

  1. Задължително четете всичко, което е написано на опаковката. Повечето компании поставят обозначение с възрастта, за която артикула е предназначен.
  2. Имайте предвид, че малките деца обожават да слагат всичко в устата си, така че разопаковайте играчката и я разгледайте внимателно. Важно е да е достатъчно голяма и да няма дребни елементи.
  3. Ако играчката издава някакъв звук, обърнете внимание на това дали разполага с възможност за изключване и регулиране височината на звука.
  4. Ако предмета се нуждае от батерии, убедете се, че може да се изключва. Не е желателно да се активира в неподходящо време и стресне или събуди спящото дете.
  5. Внимателно разгледайте играчката и се уверете, че няма остри ръбове или елементи. Това е от особена важност, когато предмета се поднася на дете на възраст до 8 г.
  6. Важно е предмета за забавление да няма шнурове и връзки, което създава опасност от задушаване. Често (но не винаги) подобни предупреждения могат да се открият на опаковките на съответния продукт.

И за финал – ако избирате подарък за чуждо дете, добре ще бъде да се допитате до родителите му от какво се нуждае и има ли нещо, който силно желае. Така се избягва вероятността то да получи еднакви подаръци или да остане огорчено от нещо не чак толкова желано.

Така ще бъдете сигурни, че вашия жест на внимание ще бъде посрещнат с усмивка, вълнение и радост.

5.00