Oсветление за опънат таван – какво да търсим

Опънатият таван в апартамента винаги изглежда привлекателен: той е идеално гладък, не се нуждае от пребоядисване или шпакловка . Матово платно ще скрие всички недостатъци на тавана, а с лъскаво създаватe изискан интериор. Правилно подбраното осветление за опънати тавани решава 3 задачи наведнъж:

  1. Изпълва стаята със светлина
  2. Поставя светли акценти в интериора
  3. Добавя индивидуалност на стаята

С помощта на светлината дизайнерите регулират и пространството.

Ниският таван визуално ще стане по-висок, ако светлината е насочена към него по периметъра. За да направите това, използвайте LED лента или стенни лампи. Светлината, насочена от тавана към стените, произвежда обратен ефект: визуално намалява пространството. Обмисленото осветление на опънатия таван ще помогне да се подчертаят многостепенните конструкции на тавана, условно да се раздели стаята на зони, в студиото ще отдели коридора от стаята. Гланцово платно ще създаде ефекта на огледало и отблясъци над главата ви. Това трябва да се има предвид при изчисляване на броя на телата.

Инсталирането на осветителни тела върху тънък PVC филм е трудно. Самият материал е здрав и еластичен, но няма да издържи тежестта на осветителното тяло. Как да направите осветление в опънат таван в този случай? Необходимо е предварително да се определи бъдещото място на полилея и да се монтира на тавана. PVC материалът не е топлоустойчив. Ако доближите източник на топлина до него, той ще се деформира и ще промени цвета си. Това ще бъде особено забележимо на светло платно.

Как да изберем осветление за опънати тавани, като вземем предвид характеристиките на продукта

В стая с опънат таван е възможно да се монтира всяко осветление. В зависимост от идеята се избират полилеи, LED ленти, прожектори, малки лампички – имитация на звездното небе и комбинирано осветление. Комбинацията от различни устройства е най-популярният вариант.

3 съвета за тези, които инсталират опънат таван:

  1. Не инсталирайте източници на топлина в близост до PVC фолио – върху него ще се появят грозни следи от тен. Преместете осветлението или използвайте светодиоди, които не се нагряват.
  2. Когато избирате лъскаво фолио не забравяйте, че то отразява светлината. Електрическите крушки в полилей с отворени нюанси ще създадат слънчеви лъчи в стаята. Ако не харесвате този ефект, обърнете внимание на матовия материал.
  3. Всичко ще бъде отразено в лъскавото платно. Веднага ще забележите люспи прах и паяжини, които са се натрупали върху голям полилей. Не можете да отложите почистването до следващия уикенд.

Точково осветление за опънати тавани: какво трябва да знаете

Точковото осветление е инсталирането на допълнителни лампи, в зависимост от подредбата на мебелите и дизайна на помещението. Инсталират се LED светлини, които подчертават оригиналния дизайн на тавана и подчертават характеристиките на интериора. Те се използват за организиране на сценарии на осветление, който се активира от контролери. Няколко допълнителни лампи ще създадат отделно осветление за бюро, кът за сядане или трапезария. И ако ги разпределите по периметъра на стаята, получавате ефектна подсветка.

За да решите как да направите допълнително осветление в опънат таван, първо начертайте оформление на стаята. Определете какво искате да подчертаете със светлина. Ако по стените висят картини, насочен лъч веднага ще привлече вниманието към тях. Точковите LED лампи се монтират лесно в опънат таван. Те са прикрепени към специални седалки и не развалят външния вид на самия филм. Корпусът практически не се нагрява – лампата няма да развали тавана и няма да причини пожар.

 

 

0.00